klankschalen relaxatie
multiklanken sessie

 

Over het verloop van een sessie en voor wie ze bedoeld is

 

Een klankschalen relaxatie sessie  heeft  een doel, inhoud en verloop, aangepast aan de vraag van de initiatiefnemers en het publiek dat ervan komt genieten. We leggen uit wat er gebeurt.

De deelnemers, in lig- of zithouding, zijn ontvangend ingesteld op het waarnemen en gewaarworden van trillingen van schalen, xylofoon, bellen, trom, …

Basale grondingstonen, tussentijds geruis van regen, zeegolven of andere natuurgeluiden, poëzie, instrumentale muziek of een luisterlied kunnen als afwisseling worden ingelast.

Deze opeenvolging en combinaties van klanken zijn rustgevend en helend voor geest en lichaam.

schaal met slaghout

 

 

“Geluidstrillingen beïnvloeden ons DNA, kunnen het ‘herstellen’ en nog veel meer.

Met name snaarinstrumenten, omdat DNA ook een soort snaren heeft.” (M.D.)

 

 

 Stil nagenieten is een waardige afsluiting van het geheel, soms gevolgd door een nabespreking.

 

In “een programma op maat” of op aanvraag, is een uitbreiding mogelijk met yoga, massage, meditatie of ontspanningsoefeningen, in één, twee of drie dagdelen of een weekend.

 

Deze klankensessies heten meestal “concert” of “healing”. Liever noem ik ze “klankschalen meditaties” om in deze woordkeuze laagdrempeligheid laten door te “klinken”.

 

Ze zijn bedoeld voor woonzorgcentra, dagverzorgingscentra en dienstencentra,  meditatie-, relaxatie- en vriendengroepen, individuele belangstellenden, thuisgebonden zieken, enz.

 

Er zijn teksten beschikbaar na aanvraag: een poëtische verwoording van de visie of doelstelling; afspraken rond de voorbereiding van de sessies; over het verloop en de evaluatie (door deelnemers); eigen impressies; …

 

Een vrije bijdrage is welkom voor verplaatsingskosten en vooral voor een lokaal welzijnsproject in Butea (Roemenië).

Ingetogenheid bij het wennen aan klankenstromingen

een terugblik naar “multiklanken” in de zorgsfeer en elders – anno 2018

Ik begon met klankschalen als vrijwilligerswerk in een revalidatiecentrum in 2015, daarna in woonzorgcentra, in verengingen of “ten huize van…”, met wisselende resultaten. De tevredenheid bij toehoorders en bij mezelf noem ik geen “succes”, omdat ik dat niet nastreef als doel. Streven naar eer is mij vreemd. Mijn werkwijze verschilt met die van authentieke “soundhealings”.

 

Met “multiklanken” breng ik een systematische mix van klankschalen en andere geluidsbronnen, aangepast aan de diverse doelgroepen. “Klingschalen” zijn dat, volgens vijfjarige Luca. Hij noemde die kommen zo en verbeterde nadrukkelijk mijn woordgebruik.

Geuren van etherische oliën in een beperkte dosering maakt de sfeer extra aangenaam.

Deelnemers zitten op stoelen of in zetels. Liggend op matjes noemen sommigen dat “ligconcerten”.

De vragen vooraf, de respons en de bemerkingen nadien zijn belangrijk om de inhoud van de programma’s zo goed als mogelijk, “op maat”, tot uitvoer te brengen.

 

Soms geef ik een korte inleiding omdat het voor velen totaal nieuw is als activiteit en beleving.

Ik vertel dan: over mijn prille start via twee schaaltjes, ooit als geschenk ontvangen; waar ik het overige materiaal ben gaan kopen; dat schalen komen uit het Verre Oosten (Tibet, India, Japan, …) en dat de Tibetaanse meestal uit 7 metalen bestaan: koper, ijzer, tin, lood, kwik, en zelfs zilver en goud.

Bij ouderen vraagt het veel inspanning om een uur aandachtig aanwezig te zijn. Goed om halfweg een pauze in te lassen om benen te strekken en indrukken uit te wisselen. Misschien zijn er zelfs mensen die het al genoeg vinden en willen weggaan, ook dat moet kunnen. In zorgcentra is meestal begeleiding aanwezig om hen zo nodig te vergezellen naar een andere ruimte of naar hun kamer.

 

Geluiden van natuurverschijnselen horen er ook bij, in combinatie met instrumentale muziek. Als er instrumenten aan bod komen met hoge tonen meng ik die soms met vogelgeluiden. Een ex-leraar gaf eens een educatieve tip: voorstellen welk geluid bij welke vogel hoort, maar dat is niet de bedoeling.

 

De deelnemers kunnen ook zelf actief iets doen, bv. het aanslaan een schaal en de geluidstrillingen zelf opwekken en laten horen. Dat wakkert hun verwondering aan en kan de belangstelling versterken. Ook de trilling lijfelijk voelen van kop tot teen, als ze in de grootste schaal staan – mag met schoenen aan – als met een stevige paukenslag op de buitenzijde van de schaal wordt geklopt, heel fascinerend en indringend is dat. Niet doen bij zwangere vrouwen, maar gezien de ver gevorderde leeftijd van de bewoners in woonzorgcentra, is deze “waarschuwing” daar overbodig…

 

Op het einde is er altijd één luisterlied om de overgang te maken naar de mentale wereld. Ik heb een ruime keuze en put uit een uitgebreid gamma songs over levenswaarden en toepasselijke thema’s, om (weer) na te denken over en nà het stromen van klanken, die emoties opwekten.

 

Enkele grappige anekdotes. “Staan die kommen daar voor een les over leren koperpoetsen?”, ooit een vraag van iemand die aarzelend binnenkwam.…

Ook echt gebeurd: iemand die maar blééf praten bij het begin, en plots zweeg bij het geluid  van een klok met klepel…. Was het een verre herinnering aan de schoolbel van destijds die dat opmerkelijk effect teweegbracht?

 

Elke vogel zingt (of zwijgt) zoals hij gebekt is, en (kleine) wonderen zijn de wereld niet uit.

 

12 januari 2019        houbrechts.jef@scarlet.be              0479 334822